Chatu Rudných dolů Příbram vystřídal Hotel Monínec

10. ledna 2023

Starou chatu Rudných dolů Příbram vystřídal hotel, přibyla moderní restaurace a prastarou kotvičku nahradila čtyřsedačková lanovka. Jaké byli začátky Areálu Monínec?

Nová éra lyžařského Areálu Monínec byla nastartována na začátku devadesátých let. Převzali jste chatu Rudných dolů Příbram. V jakém byla stavu a jaké jste měli původní plány?

Těžba dolů se tehdy utlumovala a podnik se proto také zbavoval svého majetku. Objekt, který byl v dezolátním stavu, jsme s otcem odkoupili. Chtěli jsme zde provozovat restauraci a ubytování. Nejdříve jsme otevřeli hlavní budovu a potom i ty vedlejší. První léto k nám sice hosté přijeli, avšak přes zimu, kdy se sem po původní cestě nedalo pořádně vyjet, nebyla na Monínci ani noha.

Četl jsem, že první vlek jste našli ve sklepě. Jaké byly začátky areálu?

Ve sklepě jsme našli starý dětský vlek a lidé začali pomalu jezdit. Kamarád nám pak v Rokytnici nad Jizerou našel starší vlek, jenž se do té doby válel někde v kopřivách. Vlek jsme koupili, opravili a postavili pod hotel, kde jsme navíc otevřeli i občerstvení. Díky tomu se sem za víkend sjelo někdy třeba až 1 500 hostů.

V roce 2008 jste našli investora, developerskou společnost Trigema. Areál začal zkvétat. Kde se vzala myšlenka unikátního zasněžování?

S majitelem Trigemy Marcelem Souralem nás seznámil fotograf Oleg Homola, který pořádal workshopy, kam dorazila také současná ředitelka soutěže Czech Press Photo a galerie Czech Photo Centre Veronika Souralová. Pikantní je, že se jednalo o workshop pánského aktu.

Díky Marcelově firmě jsme na Monínci před více než 10 lety udělali kompletní zasněžování, vybudovali Restauraci M2 a zprovoznili velkou lanovku, která obsluhuje více než kilometrovou hlavní sjezdovku. Kvůli výkyvům počasí jsme však potřebovali sníh, i když bylo venku nad nulou. Dohodli jsme se proto s firmou, která vyvíjela technologii Snowfactory. Díky tomu jsme se stali prvním evropským areálem, kde se tento model výroby sněhu začal ve velkém používat právě jen pro sjezdové lyžování.

Jaroslav Krejčí ml., výkonný ředitel Areálu Monínec