Co si zabalit na zimní dovolenou?

06. února 2022

Vyjet s dětmi na hory plné sněhu je ideální zimní dovolená. Ale aby si to celá rodina mohla řádně užít, je třeba promyslet pár věcí dopředu už při balení. A následně určit základní pravidla, aby nedošlo ke zbytečným zraněním nebo nedorozuměním.

Co se týče oblečení, platí, že více je lépe. Na horách je zima, ve sněhu je mokro a ne vždy je možnost okamžitě věci usušit. Mějte to na paměti a nebojte se raději vzít jednu sadu oblečení navíc. Funkční termoprádlo, vlněné ponožky, mikina a nepromokavá větruodolná oteplovací souprava nebo bunda a kalhoty. Určitě se hodí i návleky na nohavice, díky kterým se sníh nedostane do bot a pod oteplováky.

A nezapomínejte na bezpečnost, oblečte dětem na svah reflexní vestu, počasí na horách je nevyzpytatelné a když je mlha, nemusí být skoro vidět.

A pak se hodí i čelovka, která lépe osvítí cestu při návratu do hotelu nebo při večerní bojovce.

V batůžku na svahu oceníte termosku na čaj nebo polévku, když se chcete rychle zahřát, termobanku, když se vám nečekaně kvůli mrazu vybije telefon, a výbava na písek. Ano, bábovky, kbelíček a lopatka se totiž na sněhu využije třeba při stavbě sněhuláka.

Termoska na čaj nebo polévku: mít s sebou na svahu něco na rychlé zahřátí se vždy hodí.

Zkušeným rodičům asi není třeba připomínat, že samozřejmostí na každou dovolenou je dobře vybavená lékárničku, kde nesmí chybět léky na srážení teploty, sirup proti kašli, léky na žaludeční problémy a teploměr.

A pak zábava do auta nebo na pokoj, když nebude příznivé počasí – kvízy, tablet se sluchátky, oblíbené písničky a knížky nebo dětské časopisy, karetní a deskové hry.