Snowstorage

12. dubna 2023

Areál Monínec bude po vzoru alpských středisek recyklovat sníh.

Po uplynulé zimní sezoně jsme se rozhodli uskladnit zbylý přírodní a technický sníh na příští zimu. Opakovaná recyklace sněhu je krokem k udržitelnost i úspoře energií. Uskladnit a znovu využít loňský sníh nám na Monínci umožní speciální textilie, která se používá proti tání ledovců.

"Cílem recyklace sněhu je optimalizace provozu, zároveň je to krok směrem k udržitelnosti,“ vysvětluje ředitel Areálu Monínec Jaroslav Krejčí.

Technika skladování sněhu na sjezdovkách, jejímž autorem je Geir Ø. Olsen z Norwegian Snow Consulting se už několik let úspěšně používá ve Skandinávii, ve Švýcarsku a v italských či rakouských Alpách. V praxi jde o zakrytí sněhu speciální izolační textilií, která odráží sluneční paprsky a udržuje chlad. Zakrytí umožní uchovat více než polovinu všeho sněhu, a to až 5 sezon za sebou. Díky 100% jistotě sněhu tak navíc může Areál Monínec naplánovat otevření zimní sezony na přesné datum.

„K recyklaci sněhu jsme se rozhodli na základě spolupráce na projektu Optimalizace provozu Ski resortů společnosti Snow Support. V praxi to probíhá tak, že všechen zbylý sníh ze sjezdovky nahrneme na jednu hromadu, kterou přikryjeme speciální textilií. Ta většinu sněhu uchrání před táním,“ vysvětluje ředitel Areálu Monínec Jaroslav Krejčí ml. s tím, že část vody, která přeci jen roztaje, steče do záchytné nádrže, která slouží k zasněžování. „Okolo Snowstorage jsme udělali odvodňovací rýhy, aby voda odtékala postupně a zadržovala se v krajině,“ dodává Krejčí.

Cílem recyklace sněhu je optimalizace provozu, kdy by využitím krycí plachty, mohl jen na energiích areál ušetřit okolo dvou milionů korun. Zároveň je to krok směrem k udržitelnosti. Kromě úspory elektřiny totiž recyklací sněhu dochází k zadržování vody v krajině, a tím i úspoře vody.

„Jde o pětiletý projekt, kdy techniku skladování sněhu chceme nejenom otestovat, ale i nadále zefektivňovat, tak aby výsledek skladování sněhu byl co nejlepší,“ vysvětluje Krejčí. S uchováváním sněhu přes léto mají kromě Skandinávie zkušenosti třeba i ve švýcarském Davosu, v rakouském Kitzbühelu a Saalbachu nebo ve francouzských střediscích Val Thorens či Courchevel.