Toulava, od Tábora až k nám...

12. října 2020
TOULAVA JE SRDCEM ČESKÉ TURISTIKY. NAJDETE TU VÍCE NEŽ 1 000 KM ZNAČENÝCH TURISTICKÝCH TRAS A CYKLOTRAS.

Přirozeným centrem Toulavy je okolí města Tábor. Právě tady leží následující oblasti: Sedlčansko, Bechyňsko, Soběslavsko, Milevska, Jistebnicko a Mladovožicko. Je to krajina hlubokých lesů, říčních údolí, mírných zelených kopců a výhledů, která je jako stvořená k toulání a objevování. Pojďme se podívat na to nejzajímavější, co návštěvníkům nabízí. V době postupného uvolňování opatření spojených s koronavirem je to zajímavá příležitost, kam ve volném čase vyrazit.

STEZKA ÚDOLÍM LUŽNICE TOULAVOU

Rozhodně není náhodou, že právě v oblasti Toulava byla nedávno vyhlášena první dálková domácí pěší trasa, která byla zařazena na seznam nejlepších stezek v Evropě. Spolek Toulava ve spolupráci s Klubem českých turistů tu totiž pod názvem Stezka údolím Lužnice Toulavou připravil trasu, které byla loni udělena značka Leading Quality Trails Best of Europe, tedy Stezky špičkové kvality, nejlepší v Evropě.

Kritérií, jež bylo třeba pro certifikaci splnit, bylo hned několik. Například to, že většina trasy jde přírodními pěšinami mimo asfaltové povrchy. Samozřejmostí také je, že po její celé délce je dostatek přírodních a dalších zajímavostí či informací o tom, kde se najíst, napít, přespat nebo si nechat převézt zavazadla do místa, kde návštěvník plánuje nocovat. V Evropě je přitom v současnosti jen okolo 20 takových tras. Především v Německu, Řecku a Rakousku. "Je to vlastně takové turistické UNESCO," říká produktový manažer Toulavy Jan Sochor.

Samotná Stezka údolím Lužnice Toulavou je dlouhá 55 kilometrů. Cestou přitom narazíte nejen na historická města Tábor a Bechyně, ale i třeba zříceniny Příběnice a Dobronice, Stádlecký řetězový most a zámek Koloděje nad Lužnicí. Tím hlavním tahákem je však samozřejmě především překrásné hluboké údolí Lužnice. Trasa se vine kolem skalních stěn i tunelem ve skále, po starých cestách, kolem mlýnů a peřejí, které stavěl Klub českých turistů s podporou hraběte Harracha už v roce 1899. Během putování narazíte na 18 cedulí, jež informují o zajímavostech kolem řeky. Najdete na nich mimo jiné třeba také vědomostní kvízy. Kromě nich jsou po trase cedule na nabídku místních služeb. Rozhodně se přitom vyplatí nepospíchat. Cestu je vhodné rozdělit zhruba do čtyř denních etap.

Toulava toho však nabízí mnohem více. Ať již třeba vyhlídky nad Vltavou, legendární Sedlec-Prčice či řadu drobných zřícenin a zapadlých malebných vesnic s úchvatnou lidovou architekturou. Je to současně země, kde zněl v minulosti husitský chorál a byl místem, kde se zrodil rod Pánů z Růže

Tábor

Město založené husity nabízí historii, úchvatné výhledy, středověké uličky, zá- žitky pro děti, jako je filmová zbrojnice či muzea čokolády a lega, zoo i špičkovou gastronomii.

MONÍNEC

Jedinečný areál pro vaše zážitky. V zimě sjezdové lyžování, v létě bikepark, lano- vý park a další atrakce, k tomu wellness a přírodní koupaliště nebo stará poštovna ze Sněžky.

JISTEBNICKÁ VRCHOVINA

Přírodní park zelených kopců, výhle- dů a zapadlých vesnic mezi Jistebnicí a Sedlcem-Prčicí – zřícenina Borotín, Javorová skála, skalní útvar Čertovo břemeno, naučné stezky, cyklo-greenways Čertovo břemeno.

POUTNÍ STEZKY TOULAVY

Propojují klášter Milevsko, klášter Bechyně a poutní areál Klokoty v Táboře.

BECHYNĚ

Perla Toulavy, lázeňské město postavené na vysoké skále, se pyšní skvostným renesančním zámkem a legendárním mostem zvaným Duha.

SOBĚSLAVSKÁ BLATA

Soubor pohádkových vesnic mezi Soběslaví a Veselím nad Lužnicí. Ve Smrčkově domě v Soběslavi je umístěna expozice o životě na Blatech.

SKANZEN VYSOKÝ CHLUMEC

Jedinečný komplex lidových staveb nedaleko města Sedlčany – mlýn, kovárna, kat- rová pila i sýpka.

ZŘÍCENINA VĚTRNÉHO MLÝNU U PŘÍČOV

Největší zřícenina větrného mlýna holandského typu v Evropě.

VLTAVSKÉ VYHLÍDKY A ORLICKÁ PŘEHRADA

Soubor čarokrásných vyhlídek na Vltavu a Orlickou přehradu, stezka Drbákov – Albertovy skály s řetězi na skalách s desít- kou vyhlídek – Podkova u Solenic, vyhlídka na Zvíkov a další.

HRAD CHOUSTNÍK

Unikátní dvojhrad s výhledem do kraje.

STÁDLECKÝ MOST

Poslední dochovaný empírový řetězový most, který překlenuje Lužnici mezi Stádlcem a Dobřejicemi, byl veřejností vybrán jako nejhezčí památka Toulavy.

ZEMĚRÁJ

Zážitkový park pro děti v přírodě – budete hledat poklad nebo si projdete Stezku naboso.

DALŠÍ ZAJÍMAVOSTI

V Toulavě najdete mimo jiné i lázně, regionální produkty a gastrozážitky, tradice v podobě festivalů i staročeského skanzenu, přírodní koupání v Lužnici, Vltavě a četných rybnících a lomech. Současně ale také jedinou jihočeskou jeskyni, adrenalin v lanovém parku a další atrakcí Areálu Monínec.

Další informace a tipy najdete na stránkách www.toulava.cz.