Výlet na Javorovou skálu

16. listopadu 2020

I v listopadu nebo v prosinci můžete vyrazit na výlet! Inspirací může být monínecké okolí, kde se nabízí hned několik možností. Vydejme se tentokrát třeba do Sedlce.

Od moníneckého hotelu vede cesta po zelené turistické značce na Ounuz. Jakmile do této půvabné vesničky, kde si můžete prohlédnout hned několik roubených chalup, dorazíte, stočíte se doprava a půjdete po červené. 

Cestou minete po pravé straně Javorovou skálu – nejvyšší bod celé oblasti. Po dvacetiminutovém klesání narazíte na rozcestník Pod Javorovou skálou. Zahnete doprava a po zhruba 2 kilometrech přijdete do Sušetic. V minulosti tu bylo hned několik zajímavých usedlostí typických pro Český Merán, bohužel valná většina z nich byla v minulém století zbourána.

Po modré značce pak dojdete ke kapli se studánkou Ježovka. Vodu, která ze studánky vyvěrá, pokládají místní za léčivou. Zejména v minulosti ji používali na léčení různých bolestí. Místo dostalo pravděpodobně své jméno podle souseda sedleckého Ježka, na jehož pozemku údajně "toto zázračné místo již r. 1541 objeveno bylo".

V Sedlci-Prčici doporučujeme (pokud to situace dovoluje) navštívit Pivovar Vítek z Prčice, který připomíná slavnou dobu Vítkovců. Seznámit se přitom také můžete s ukázkami z historie pivovarnictví, vinařství a stravování tohoto slavného rodu.

Cesta zpět na Monínec vede okolo Uhřického mlýna. Jeho zahrada je lákadlem zejména pro děti. Najdou v ní například stezku skřítků, díky které mohou zahradu vnímat všemi smysly a poznávat jednotlivé rostliny. Přes Uhřice a Jetřichovice pak dorazíte zpět do moníneckého areálu.