Po roce opět na Monínci!

24. listopadu 2023

Před oficiálním otevřením lyžařské sezony pro veřejnost večerním lyžováním Monínec ovládli malí snowboarďáci v rámci závodu Burton Young Punks. Letošní ročník byl historicky nejúspěšnější. Na Monínec přijelo sedmdesát dětí do sedmnácti let. Neuvěřitelné číslo.

Jak možná víte, spolupráce Monínce a Burton snowboards trvá již více než deset let, kdy se na podzim odstartuje série Young Punks a na jaře vše uzavře akcí Chill, kdy se na poslední sníh přijedou podívat děti z Dětských domovů, pro které zde Burton pořádá dvoudenní camp a učí je snowboardovat. Ale o tom až příště, dnes si řekneme jaký byl první závod a vlastně úplně první zimní akce nové sezony.

Většina lidí nikdy nevěří, že se to povede, že bude sníh a ještě, že budou dokonce překážky a vznikne zde v polovině listopadu snowpark. Letos to však klaplo dokonale a to díky uschovanému sněhu z minulé sezony a také díky čarovnému Snow Factory. Již čtrnáct dní před závodem se tak na Instagramu mohli jezdci, rodiče a diváci přesvědčit, že na sjezdovce leží obrovské hromady sněhu a že závod bude! A když říkáme, že se to povedlo dokonale, čtěte dál. Nejenom, že na závod dorazil rekordní počet jezdců, ale povedlo se také postavit snowpark se třemi platformami. To jsou jednotlivé části, na kterých jsou překážky. A letos ještě s bonusem rozjezdové plošinky, takže se jezdci nemuseli rozjíždět z velké dálky od konce vleku. No prostě jedním slovem paráda. Každý kdo vystoupil z auta a přišel ke sněhu nevěřícně koukal. Obrovskou zásluhu na tom má parta ze Snow Support pod vedením Michala Rittera, jehož „shapěři“ dokázali nemožné. No vždyť vidíte fotky. Mimo ledovce to byla první akce v Evropě a když záběry a fotky viděli v centrále Burtonu v Innsbrucku a USA, doslova neměli slov.

Jak se ale takové závody jezdí? Protože bylo dětí opravdu hodně a přidala se nově i kategorie 15–17 let, bylo jasné, že se nedá závod odjet klasicky na dvě kola kvalifikace a dvě kola finále. Organizátoři tak přišli se systémem třech jízd pro každého, kdy se počítala nejlepší. Mezitím byl prostor na úpravu parku, teplý čaj nebo maso na grilu, které bylo součástí balíčku startovného včetně trička a dalších dárků.

Každý rok sledujeme neskutečný progres malých dětí a letos to bylo opět neskutečné. Na posledním corneru, což je univerzální překážka na které se dá skákat na tři strany bylo vidět hned od začátku, že úroveň bude opravdu vysoká. Nejlepší triky zde dělal např. Max Lebedev, Daniel Volopich nebo špindlerovský Vojta Horký. Jenže! Jenže letos to neměli vůbec jednoduché, na závod přijela velmi početná skupina polských riderů a to ještě zvýšilo tlak na co nejlepší triky. K vidění byl i od tak malých jezdců backflip, tedy salto vzad a nebo dokonce otočka o 720 stupňů. A to ani nemluvíme i railech, tedy železných překážkách. Jako kdyby tyhle děti ani neměli letní pauzu. Český snowboarding se neuvěřitelně zvedá a to je moc dobře. A to i díky Monínci, který tomuto závodu udělá vždycky prostor. Odměnou jsou pak skvělé fotky a videa, které najdete na You Tubu jak Monínce, tak kanále Burton Česko a Slovensko. Tam najdete videa ze všech ročníků včetně krásných videí z akce Chill.

Další závod je na programu 21. Ledna na Horních Mísečkách a finále celé série bude opět hostit Burton snowpak ve Vítkovicích v Krkonoších. Držte jim palce, Burton Young Punks jsou budoucnost českého snowboardingu. Tak už to prostě je.

Text: Tomáš Znamenáček/4elements.cz, Burton snowboards


Výsledky 2023 - jednotlivé kategorie

Mini Young Punks: Matěj Novák
Girls Young Punks: Mia Beza
Boys Young Punks: Ricco Nawarkiewicz
Girls Punks: Anežka Mendlová
Boys Punks: Matyáš Krejčí
Open Boys: Vojtěch Horký
Open Girls: Sára Zvadová