Podzim zrozený pro toulání

29. září 2023

Letní vedra jsou už za námi a chladnější podzimní vzduch doslova láká na výlety v přírodě. V okolí Monínce je hned několik míst ideálních k návštěvě. Které patří mezi ty nej?

Monínec leží v turistické oblasti Toulava, která nabízí nespočet krásných tras jak pro rodiny s dětmi, seniory či aktivnější turisty. Než vyrazíte, požádejte na recepci o karty s tipy na výlety, které budou vaším parťákem na cestách.

S pošťákem na Sněžku

Jen 500 metrů od Hotelu Monínec můžete najít skvost, který dlouhá léta stál na naší nejvyšší hoře Sněžce. Jde o nejstarší českou poštovnu, která sem byla převezena před několika lety.

Tato roubená chata z poloviny 19. století o fous unikla svému nepříznivému osudu. Naštěstí se objevil její zachránce Tomáš Trnka, který ji s přáteli trám po trámu, hřebík po hřebíku rozebral a přenesl na Javorovou skálu. Po několika letech byla přesunuta blíž k Areálu Monínec, přímo k výstupu z lanové dráhy. K překvapení některých je poštovna nadále funkční a uvnitř najdete k nahlédnutí střípky její stopadesátileté historie.

Do 1 km, i pro ty nejmenší.


Pyšně do památkové osady Ounuz

Nedaleko od poštovny, jak se říká, co by kamenem dohodil, se nachází osada Ounuz. Tato malá víska leží v členitých kopcích Českého Meránu, výhledy na zvlněnou krajinu vás doslova uchvátí. Obklopí vás krásné pastviny, ale cílem cesty jsou především roubenky, které tvoří lidový skanzen. Většina z nich se dochovala v původní podobě. Tyto malebné dřevěné stavby s doškovými střechami a kamennou zvoničkou Panny Marie vám ale mohou být povědomé, objevily se totiž v pohádce Pyšná princezna. Můžete také navštívit nedalekou Javorovou skálu nebo skalní útvar Čertovo břemeno.

Do 3 km, pro nadšence lidového umění.


Do tajemných koutů Zříceniny hradu Zvěřinec

Ti, co by si chtěli výlet trochu „obohatit“, mohou z osady Ounuz pokračovat dál a vydat se na několika kilometrovou túru na zříceninu hradu Zvěřinec. Tato národní památka je úzce spjata s osobnostmi Jana Husa a Karla Hynka Máchy. Jak je z názvu patrné, není to úplná stavba, ale dochované pozůstatky zdí hradu a stavení v předhradí ze 14. století. Toto místo je však zahaleno hádankami. Doposud není jasný důvod vzniku ani zániku hradu. Podle místních informací zde kázal lidem sám mistr Jan Hus. Proč je s hradem spojen i Karel Hynek Mácha se dozvíte na naučné stezce, která na Zvěřinec vede z osady Zadní Boudy.

Do 8 km, pro milovníky objevování.


Vycházkový okruh Sedlec-Prčice

Památková zóna historického města Sedlec-Prčice rozhodně stojí za návštěvu. Dobrý oběd či kávu si dopřejete na náměstích v typické měšťanské a venkovské zástavbě. Avšak toto malé město dvou nerozlučných míst vás překvapí. Nabídne příjemnou procházku po zelené stezce přes most Karla Burky a zaujme pohledy na kostel sv. Vavřince v Prčici a sv. Jeronýma v Sedlci, morovou kapli, kamenný krucifix nebo prčický zámek. Cestou neminete barokní Zámek Jetřichovice s novogotickou věží s cimbuřím.

Do 5 km, pro městské turisty.


Do Skanzenu Vysoký Chlumec

Ty opravdu zdatné, kteří jsou na nohou jako doma, zaujme náročnější výlet do unikátního skanzenu v nedalekém Vysokém Chlumci v malebném údolí Libíňského potoka. Přírodní areál vás doslova vtáhne do minulosti a prostředí venkova našich předků. Budete si moci projít hned několik roubených zemědělských usedlostí, hospodářských staveb, technické objekty na vodní pohon, kříže, včelíny i holubník z období od poloviny 18. do 20. století i starších. A pokud nevíte, co je černá kuchyně nebo špýchar, jak kdysi žil sedlák či jak vlastně fungovala mlýnice, i to se zde dozvíte. Chloubou skanzenu je unikátní vodní pila, která lidem kdysi umožňovala řezat klády o velkém průměru.

Do 17 km, pro náročné odvážlivce.

Otevřeno v sobotu a neděli během září a října.