Rychle a bez řetězů. Blíží se 13. ročník závodu Chainless Monínec

30. září 2023

Letní sezona se na Monínci uzavírá v adrenalinovém stylu: jízdou z kopce bez řetězů a následně soutěží o nejlepší whip neboli natočení kola do strany. 

Monínecká biková crew tu před dvanácti lety vybudovala bikepark a dodnes dohlíží na jeho údržbu a vylepšování. Zároveň stojí za závodem Chainless Monínec, který se letos uskuteční už podvanácté. Začíná se v osm hodin, kdy se rozjíždí registrace, a to hned do tří kategorií: muži, ženy a junioři, tedy bikeři do 15 let. Kdo se zaregistruje, může sundat řetězy a jít chvíli trénovat, než se v 11 hodin bude moct rozjet z kopce naostro. Nahoru ke startu vyveze soutěžící lanovka, dolů se následně vrhnou s minutovými rozestupy. Každý závodník jede dvě kola a počítá se mu ta lepší jízda. „Většinou míváme kolem 60 až 70 účastníků,“ upřesňuje Andy z monínecké bikové crew. „Základna bývá stejná, ale každoročně tu přivítáme i pár nových tváří. Většinou jde o komunitu z Prahy, středních nebo jižních Čech. Náš Chainless je naprosto unikátní, protože podobný závod, navíc s tak dlouhou historií, tu nikdo nepořádá.“

Šlapat nebude nikdo
Možná vás zajímá, jak vlastně tenhle závod vznikl. Andy se směje: „Kdysi jsme se s klukama vždycky dohadovali, když jsme dojeli do cíle a mezi námi byl rozdíl pár desetinek. Jeden říkal, že v té zatáčce šlapal, druhý zareagoval, že on nešlapal a že kdyby šlapal, byl by rychlejší. Tak jsme nakonec vymysleli závod, kde nebude šlapat nikdo a bude záležet čistě jen na technice jízdy. Bez řetězů musíte do zatáček i na lavice najíždět tak, abyste si odnesli tu nejlepší možnou rychlost.“ Startovné se nevybírá a záleží jen na každém soutěžícím, jestli se rozhodne moníneckou crew podpořit.

Kdo to zlomí, vyhrál
Po závodu bude následovat ještě Whip Contest neboli soutěž o to, kdo to (na kole) nejlépe natočí. „Název vznikl podle triku, kterým se kolo natáčí. U bikerů kdysi začal být hodně populární. Do Whip Contestu se nám hlásí zhruba 10 až 12 lidí. Dole v bikeparku jsou čtyři lavice a na těch prvních dvou musí soutěžící natočit kolo nejprve na jednu, a potom na druhou stranu. Každému jde jedna strana líp, ale tady musí dát obě. Většinou dáme všem dvacetiminutovou session, během které je postupně hodnotíme. Tři až pět nejlepších bikerů pak postupuje do superfinále,“ popisuje Andy. Podle něj je také Whip Contest divácky atraktivnější, protože je to větší adrenalin. A platí tu zlaté pravidlo: kdo to zlomí, tak vyhrál!

Odpoledne se všichni sejdou na terase M2 a dojde k vyhlášení vítězů. Kromě originálních bikových trofejí se výherci mohou těšit i na ceny v podobě permanentek, ubytování nebo vstupů do wellness hotelu Monínec.

Tímto závodem bude ukončena letní sezona a po krátké technické pauze se budete moci těšit na zahájení zimní sezony, které je naplánováno na polovinu listopadu.