Saunové devatero

29. září 2023

S příchodem podzimu se vracíme k saunování. To má nespočet pozitivních účinků na lidský organismus, detoxikuje tělo, posiluje srdce a imunitu, uvolňuje dýchací cesty, prokrvuje končetiny a mnoho dalšího.

Co je však dobré dodržovat, aby byla sauna vašemu tělu prospěšná?         

  1. Během saunování dochází ve vašem těle ke mnoha procesům, které mohou být zatěžující, proto nechoďte do sauny po pětichodové večeři nebo naopak hladoví jako vlci. Nelámejte saunování přes koleno, když jste hodně unavení nebo dokonce nemocní.
     
  2. Ano, četli jste to již mnohokrát – zásadní je se před saunováním osprchovat, pořádně se osušit a vstupovat ideálně bez plavek, aby nedocházelo ke zvyšování vlhkosti a vaše tělo pracovalo správně.
     
  3. V sauně si ideálně lehněte, aby docházelo k rovnoměrnému průtoku krve, ale poloha je samozřejmě zcela na vás. Stejně tak je to s délkou saunování, která se běžně doporučuje v rozmezí 10–15 minut. Nicméně není třeba dělat hrdiny, zůstaňte, dokud vám to bude příjemné, jinak rychle ven.
  1. Možná už jste někde viděli návštěvníky sauny s kartáčem. Za ten se rozhodně nemusíte stydět, neboť jde o skvělou pomůcku, díky které otevřete kožní póry a vyplavování nečistot může začít naplno. Případně si můžete části těla jen masírovat.
     
  2. Po saunování je ideální studená sprcha, pro otrlejší ledový bazének, před kterým se osprchujte (nejen kvůli hygieně, ale aby vaše tělo nedostalo šok). Ochlazujte tělo od nohou směrem k srdci. Bezesporu ucítíte, jak se zrychlí váš krevní oběh, díky čemuž se vyplavují nečistoty a zvyšuje vaše obranyschopnost.
     
  3. Po každém saunování je ideální odpočinek okolo 15 minut. Doplňte ideálně vodu nebo cokoli nealkoholického. Za jednu hodinu v sauně totiž můžete vyplavit až dva litry tekutin a alkoholické nápoje mají negativní účinky při saunování.
     
  4. Cyklus ohřátí a ochlazení proveďte 3–4 x podle vaše pocitu a aktuální kondice. Ne vždy se vyplácí využít každou minutu za každou cenu.
     
  5. Saunování s dětmi je už běžnou praxí, ale doporučujeme dbát opatrnosti. Teplota sauny pro děti se doporučuje o 10 °C nižší než pro dospělé, délka saunování je vhodná okolo 5–8 minut a pro shlazení vlažná voda.
     
  6. Po saunování ve sprše můžete nechat mýdlo ladem, aby mohlo tělo dokončovat póry procesy očisty. Nezapomeňte doplnit další tekutiny či jídlo, aby tělo dostalo potřebné živiny.