Výlet na Starou poštovnu

08. února 2021

Když dospělí plánují výlet pro sebe, často jim stačí, že půjdou pěknou krajinou, dle kondice si vyberou terén. Děti toho ujdou výrazně méně, ale o to víc řečí okolo toho udělají. 

Vydejte se třeba do krásné oblasti Toulava na půl cesty mezi Prahou a Šumavou. Třeba na poštovnu, která byla dříve na nejvyšší hoře Česka Sněžka. 

.Ano, Stará poštovna je ta roubenka ze Sněžky původně z poloviny 19. století, která to měla už párkrát nahnuté. Tomáš Trnka ji ale spolu s přáteli rozložil do posledního hřebíku a přenesl nejdříve na Javorovou skálu a nyní na samý vrchol Areálu Monínec. Uvnitř se dozvíte víc o její historii a demontáži i o celé oblasti Toulava.

V zimě není možné využívat lanovku jako pěší, což sice děti možná budou vnímat jako nevýhodu, zkušení rodiče ale vyjmenují aspoň pět důvodů, proč je super jít to pěkně po svých. Třeba kvůli zákeřnému shazování sněhu z větví stromů za krk. K tomu si nachystejte pár motivačních písní a her, díky kterým i ti nejvíc ukňouraní zapomenou, že je nohy bolely už v autě. 

Na Starou poštovnu se bez obav vydejte i s menšími dětmi. Zaparkujte u Hotelu Monínec a skrz les to po zelené značce vyšlápněte přímo k cíli. Není to žádná štreka, jen asi půl kilometru, tak určitě nepospíchejte k autu a pokračujte do Osady Ounuz. Malebná vesnička plná roubenek s doškovými střechami vás okouzlí a možná vám bude připadat povědomá, objevila se totiž v Pyšné princezně. A pozor, cestou se můžete stavit i za bizony, takže to bude výlet se vší parádou. Nebojte se, mají sice rohy, ale používají je jen na zlobivé čerty z nedalekého skalního útvaru Čertovo břemeno. 

Tak na sebe nepromokavé oblečení, do batohu náhradní rukavice i ponožky, protože děti možná cestou postaví pár sněhuláků, a spoustu jídla, protože svačina je většinou to první, co děti na každém výletě zajímá.