Lyžařská sezona na Monínci začala 17. 11.

17. listopadu 2023

Areál Monínec zahájí zimní sezonu v pátek 17. listopadu, a to jako obvykle večerním lyžováním od 18–21 hodin. Lyžovat se začne v horní části Hlavní sjezdovky a v provozu bude kotva. Novinkou letošní sezony je využití recyklovaného sněhu, který díky unikátní technologii Snowstorage přečkal letní měsíce do další sezony. Stejně jako loni bude fungovat spolupráce s mezinárodním věrnostním programem Gopass, díky kterému si mohou lyžaři při nákupu online vybrat nejvýhodnější ceny skipasů

Díky technologickému řešení, které umožňuje perfektní sněhové podmínky i při nižších teplotách a unikátnímu způsobu uskladnění a následné recyklaci sněhu odstartuje zimní sezona na Monínci už v polovině listopadu. Lyžovat se začne v horní části Hlavní sjezdovky, kde bude v provozu kotva. Kromě toho mohou lyžaři-začátečníci využít i lyžařskou školu pod Novou Javorkou.

Technika skladování sněhu na sjezdovkách, jejímž autorem je Geir Ø. Olsen z Norwegian Snow Consulting se už několik let úspěšně používá ve Skandinávii, ve Švýcarsku a v italských či rakouských Alpách. V praxi jde o zakrytí sněhu speciální izolační textilií, která odráží sluneční paprsky a udržuje chlad. Zakrytí umožní uchovat více než polovinu všeho sněhu, a to až 5 sezon za sebou. Díky 100% jistotě sněhu tak navíc může Areál Monínec naplánovat otevření zimní sezony na přesné datum.

„Po uplynulé zimní sezoně jsme se rozhodli uskladnit zbylý přírodní a technický sníh na příští zimu. Opakovaná recyklace sněhu je krokem k udržitelnost i úspoře energií. Uskladnit a znovu využít loňský sníh nám na Monínci umožní speciální textilie, která se používá proti tání ledovců. Cílem recyklace sněhu je optimalizace provozu, zároveň je to krok směrem k udržitelnosti,“
vysvětluje ředitel Areálu Monínec Jaroslav Krejčí ml.
V prvních dnech bude zimní sezona zájemcům otevřena pro večerní lyžování standardně každé úterý, středu, čtvrtek, pátek a sobotu. S denním lyžováním se počítá vždy od pátku do neděle od 9.00 do 16.00 hodin. Lyžování si budou návštěvníci moci užít i na Štědrý den, kdy bude vlek v provozu od 9 do 12 hodin. Od 25. prosince budou zájemci opět moci využít jak denní, tak i noční lyžování.

V areálu platí věrnostní program Gopass, který přináší návštěvníkům flexibilní ceny. Ceny za skipasy zakoupené na www.gopass.travel jsou dynamické, návštěvníci si tak mohou naplánovat lyžování déle dopředu a ušetřit díky výběru konkrétních dnů, kdy bude cena nejnižší.  Kromě nižších cen mohou návštěvníci využít i věrnostní program, kdy za každý nákup získají body, které budou moci proměnit za další slevy nebo za speciální produkty. Držitelé stávajících gopass karet mohou po zakoupení skipasů na e-shopu Gopass vyrazit rovnou na sjezdovky. Noví zákazníci si po nákupu online vyzvednou skipas na samoobslužném automatu Ticket Point přímo v areálu.

Stejně jako loni se i letos areál během zimní sezony zaměří na rodiny s dětmi, kterým nabídne nejen lyžařskou školu, ale i dětskou hernu Moniště, kde se budou moci děti po výuce zabavit. Lyžařská škola je u spodní stanice lanovky a je vybavena mimo jiné 100 metrů dlouhým pohyblivým kobercem a 200 metrů dlouhým vlekem poma. Součástí lyžařské školy je také budova s pohodlným zázemím a půjčovnou vybavení pro klienty lyžařské školy.


Nabídka Areálu Monínec pro zimní sezonu 2023/2024

Sjezdovky a další tratě

Hlavní sjezdovka má na Monínci celkovou délku 1200 metrů. Její provoz obsluhuje čtyřsedačková lanovka s přepravní kapacitou 2400 osob za hodinu, která je v provozu nejen v zimě, ale i v létě. Horní část této sjezdovky obsluhuje v délce cca 600 metrů vlek kotva. V areálu je také navíc 170 metrů dlouhá Hotelová sjezdovka.

Půjčovny lyžařského vybavení, školní skipark a dětská herna

U dolní stanice lanovky je nejen pokladna skipasů, ale také půjčovna lyžařského vybavení společnosti Intersport. V prostorech je navíc i menší prodejna Intersportu. V budově M2 najdou návštěvníci také moderní dětskou hernu s nabídkou hlídání dětí.

Školní skipark je nalevo od lanovky. Je mimo jiné vybavený jezdícím pásem a navazujícím vlekem poma. Součástí skiparku je i menší půjčovna lyžařského vybavení. Skipark slouží klientům lyžařské školy.

V horní části areálu je vedle Hotelu Monínec depandance Nová Javorka, jenž poskytuje nejen kvalitní ubytování, ale také zázemí pro horní lyžařskou půjčovnu a lyžařskou školu.

Ubytování

Ubytování v Areálu Monínec je pro všechny zajištěno ve stejnojmenném hotelu, kde je také restaurace a vnitřní bazén s vířivkou a saunou. Další ubytování nabízí stejnojmenné apartmány či penziony Čertovka a Nová Javorka.

Občerstvení

U dolní části lanovky je Restaurace M2 s bohatou nabídkou jídel a nápojů. Další restaurace je v Hotelu Monínec, odkud je také překrásný výhled na oblast Českého Meránu. U dolní stanice vleku kotva je navíc stánek s občerstvením.

Pro běžkaře 

Přímo nad sjezdovkou Areálu Monínec je několik běžkařských tras. Jedná se například o malý okruh v blízkosti Javorové skály či delší trasy směrem na Veletín nebo k Alenině Lhotě.

Stará poštovna

Dřevěná poštovna, která stávala původně na vrcholku Sněžky, byla minulý rok v létě přestěhována k horní stanici lanové dráhy Areálu Monínec.